Boilies zijn er in allerlei soorten, maten, kleuren, geuren en smaken. Voor het karpervissen zijn boilies het belangrijkste en meest bekende karper aas. Je kunt ze kant en klaar kopen of zelf maken.
Over het algemeen maken we onderscheid tussen zoete boilies en boilies op basis van vismeel. Beide soorten hebben goede resultaten opgeleverd. Boilies zijn ook zeer handig om mee te voeren; omdat ze het nodige gewicht hebben zijn ze over verre afstanden te werpen. Een werpbuis of katapult is hierbij een ideaal hulpmiddel.
​
Oorsprong
De ronde balletjes komen oorspronkelijk uit Engeland en stammen af van het woord boiled wat “gekookt” betekend. Ze worden namelijk gekookt om ervoor te zorgen dat ze een harde buitenlaag krijgen. Ondanks deze harde buitenlaag zijn karpers in staat om de deegballen (met hun keeltanden) kapot te bijten wat witvissen zoals brasem of voorn niet of nauwelijks lukt. Hierdoor kan heel gericht op karper worden gevist zonder weinig of geen last van witvis (ongewenste bijvangsten) te hebben. Boilies bestaan meestal uit een combinatie van meel, water en eieren. Door deze ingrediënten op de juiste manier te mengen ontstaat er een deegmengsel. Door van het deeg balletjes te maken en deze te koken, ontstaan dus boilies.​
​
Boilies maken | bereidingswijze
Als je zelf boilies wilt maken maak dan eerst een keuze uit het type boilie; een zoete boilie, een boilie op basis van vismeel of een kruidige boilie. Eerst weeg je alle ingrediënten nauwkeurig af en zeef deze boven een emmer. Verwijder de grove stukjes uit de zeef. Als je eventueel vogelzaad gebruikt bij je boilies is het beter om dit na het zeven toe te voegen. De eieren kluts je in een kom, apart van de gezeefde ingrediënten. Voeg eventueel nog kleurstoffen en flavours toe en mix het geheel goed door elkaar. Voeg vervolgens beetje bij beetje de boiliemix door de eiermix heen. Kneed en mix nu alles door elkaar totdat er een glade deegbal ontstaat. Laat de boiliemix ongeveer 10 minuten rijzen. Op die manier krijg je een hardere boilie die beter hecht.
Maak van het deeg lange worsten van ongeveer een vinger dik. De dikte van de worst bepaalt ook de dikte van de boilie. Leg de worsten nu een voor een op de boilietafel en draai er mooie ronde balletjes van. Laat een grote pan met water koken. Gooi dan de boilies in het kokende water en dompel ze met een spatel allemaal onder. Laat het water koken, todat alle boilies aan de oppervlakte drijven. Haal de boilies uit de pan en leg ze op een droge theedoek uit te dampen. Laat de boilies tenminste 1 nacht op een droge maar goed ventilerende plaats drogen. Verpak de boilies de volgende dag het liefst luchtvrij in de vriezer (door boilies in te vriezen blijven ze langer houdbaar) of gebruik ze direct het water in om mee te vissen of voeren.
Welke boilie moet ik kiezen?
Boilies zijn er in veel verschillende soorten en maten. Welke boilie je moet kiezen hangt af van het jaargetijde en de watertemperatuur.
Lente
In de lente zitten de karpers nog niet vol op het voer en kunnen ze soms afwachtend en wantrouwend zijn. Daarom kan in deze periode het beste worden gekozen voor een lichtverteerbare zoete boilie met een hoge attractiewaarde. De boilies zullen hierdoor lang hun flavours in het water blijven verspreiden, waardoor karpers geprikkeld zullen worden.
Zomer
Karpers zijn qua boilie keuze, in de zomer over het algemeen minder kieskeurig dan in andere jaargetijden. Dit komt met name door de overvloed aan natuurlijk voedsel. In deze periode kunnen er op sommige wateren, bijvoorboorbeeld tijdens kortstondige regenperiodes, ware vreetpartijen onstaan. Op dit soort momenten maakt het vaak niet veel uit met welke boilie je zit te vissen!
Herfst
De herfst is over het algemeen de beste periode om op karper te vissen. Karpers zullen zich in deze maanden gaan volvreten, om zo een reserve op te kunnen bouwen voor de winter. Daarom is het in deze periode aan te raden voedingsrijke boilies, zoals vismeel boilies te gebruiken.
Winter
In de winter heeft de karper minder voer nodig dan in de zomer. Het is dus belangrijk dat het aas in de winter licht verteerbaar is. Ook zal een karper in deze periode niet de hele dag, maar slechts korte periodes azen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je boilie goed opvalt, tussen het andere aanwezige voer. Kies daarom voor een boilie in een felle kleur, waardoor deze beter zal opvallen.
Boilies merken
Er zijn veel boilie leveranciers die goede kant en klaar boilies (ook wel ready mades genoemd) leveren. Ook kun je bij sommige merken terecht voor freezer boilies. Deze worden nadat ze gemaakt zijn direct ingevroren, waardoor er geen conserveringsmiddelen aan hoeven te worden toegevoegd. Het nadeel hiervan is dat je ze (eenmaal uit de vriezer) daardoor minder lang kunt bewaren.
Boilie soorten
Boilies zijn verkrijgbaar in verschillende smaken en maten. De meest voorkomende boilie maat is ongeveer tussen de 16 en 20mm. Maar ook mini’s van 10 of 12mm worden steeds populairder. Meestal is het wel zo, hoe kleiner de boilie hoe groter de kans op een witvis vangst.
Boilie keuze
Welke boilie je kiest (of maakt) is natuurlijk afhankelijk van smaak en ervaring met de betreffende boilie of het merk. Ook het jaargetijde en de watertemperatuur zijn belangrijk bij je keuze. In het voorjaar en de zomer kan het beste voor een zoete of een boilie op basis van vismeel worden gekozen. Terwijl in het najaar en de winter een kruidige boilie het vaak goed doet. Uiteraard is dit voor ieder water verschillend en zal het uiteindelijk vooral een kwestie van uitproberen en testen zijn.
Boilies: deel 1
Het is wat hè al die soorten boilies. Je hebt ze in alle geuren en kleuren. De ene verkoopt al beter dan de ander. En meestal word de best verkochte boilie als hij nu heel duur of goedkoop is de best vangende boilie op een water. Toen er in het verleden 14 mm boilies strawberry van richworth in de hengelsport te koop ( dat was het prille begin van het boilie tijdperk) waren viste iedereen met deze boilies. De wateren die toen hier bevist werden werden enkel met deze boilies gevoerd en bevist. Iedereen ving karper als nooit tevoren. Je kan het al raden zeker 🙃?
Tip: de meest gebruikte boilie op het water word dan de beste van het water. De karpers komen hem vrijwel overal tegen. En niet iedere karper die van deze boilies eet word gehaakt. Soms zelfs jaren niet. Als je verstandig bent en er zit veel volk aan het water draai je hengels dan eens in en vraag aan hen wat ze gevangen hebben en met wat. De meesten zullen het dan trots vertellen. Zorg dat je deze boilie in je volgende sessie bij je hebt. Aan de waterkant worden veel verhalen verteld over vangsten en hoe lekker hun boilies wel ruiken. Ik doe het zelf ook vaak hoor 🤫. Hoe zoeter ze ruiken hoe meer vissers ze aanspreken. Denk aan: Scopex , strawberry , tutti frutti, perzik, ananas, aardbei en vanille, enz.. Dat zijn allemaal geurtjes die hun vangkracht bewezen hebben. Je vangt er nog steeds karpers en mensen mee 🤔.
Met deze uitspraak gaan we niet in tegen de verkoop van boilies ( geen boilies= minder karpers vangen) maar om altijd je verstand erbij te houden. Het zit hem en geloof mij maar in kleine dingen. Het is moeilijk van bv een boilie af te stappen als je er goed mee vangt. En gelijk heb je. Ik zou hetzelfde doen maar dan op een wat subtielere manier. ( daar ga ik straks wat dieper op in) Op onderwater video’s is het grootste deel van de karpers niet geneigd om je boilie te nemen. Laten we 1 situatie schetsen en samen eens logisch nadenken. Je hebt een water waarvan je weet dat het barstensvol met karper zit.
Elke jaar worden er voldoende nieuwe karpers uitgezet. Je vist er al een jaar of vijf. Je hebt heel wat karpers gevangen maar je merkt toch dat de grotere karpers die toch ( in een bepaalde gewichtsklasse en het worden er steeds meer) fel in de meerderheid waren er heel weinig meer uitkomen. Zelfs als je doorvist tot in de late uurtjes krijg je er nauwelijks een gevangen. Meestal zijn het dezelfde vissen die iedereen wel eens vangt. Met hier en daar een uitschieter van boven de 10 kg. Maar dat is niet altijd het geval. ( straks gaan we wat dieper op deze materie in)
Komt het je bekend voor? Wat is er aan de hand? Veel vissers= veel lijnen die strak in het water lopen. Dat noemt men dressuur. Het voortdurend ingooien van het lood. Sommigen zijn daar echte kraks in.
Ga eens naar een vijver vol met karper naar een wedstrijd met de vaste hengel kijken. Hun lijn loopt van boven tot beneden en soms hebben zij veel moeite om een karper te vangen. Wat je dan wel ziet is dat de schuwere karpers nu en dan op de kant komen. De meeste van deze karpers trekken de lijn gewoon aan flarden. Dat zegt veel over het benaderen van deze vissen. Het vissen met een dunnere onderlijn en een kleinere haak kan dat voor een deel opheffen. Ja, we hebben het nog steeds over boilies.
Het aas en de aasaanbieding word vaak onderschat. Even een gedachte tussendoor: waarom denk jij dat kleiner aas sneller wordt genomen? Als je met een 20 mm boilie vist en je voert halve boilies bij en de aanbeten vallen op een gegeven moment stil? Deze vraag hoeft geen antwoord. Of wel?
Als je secuur vist en voert word deze 20 mm onbewust en vaak met de halfjes binnengezogen. De karper had zelfs niet de intentie om dat te doen want zijn bek zat vol met die halfjes. Dan heb je karpers die enkel die halfjes naar binnen werken. Vis je met lokvoer dan werk je het vissen met klein aas nog meer in de hand. Hoe kleiner de aasdeeltjes hoe meer vertrouwen de karper heeft. Met een 2 mm pellet kan je onmogelijk vissen. Toch heb ik nog een tweetal trucjes in petto om met pellets vanaf 6mm te vissen. Maar dat is voor het volgende artikel.
Veel visplezier
Boilies: deel 2
Terug naar de wedstrijdvisser. Het wedstrijdvissen is in deze tijd uitgegroeid tot een moderne visserij van een hoog niveau. Het materiaal, het voer en aas zijn van hoge kwaliteit. Met 1 doel. Het vangen van veel vis en liefst van die grote 🙂. De wedstrijdvisser beschikt over een 3 a 5 topsets voorzien van een lijn met dobber en haak om op verschillende situaties in te spelen. Meestal legt men twee voerplekken aan. (Vis je hengel nu en dan eens een meter of 5 dichter dan je oorspronkelijk van plan was. Ook als de vis op je oorspronkelijke plek aanwezig is en het moeilijker gaat een karper te vangen. Vang je enkele vissen ga dan terug naar de oorspronkelijke plaats. Valt het volledig stil begin dan met 1 m over je voerplaats en blijf dat herhalen tot een meter of tien. Je zult vaak versteld staan � �. Doe dit zonder bij te voeren!)
Eén ver en een onder de kant. Wanneer de vis weinig of niet beweegt vist men net met het haakaas op de bodem om elke aanbeet te registreren en aan te slaan. In het beste geval haakt hij enkele vissen en loost ze zijn net in. Na een tijd veranderd hij en vist wat meer op grond omdat hij zijn aanbeten mist. ( weet je nog dat een karper graag op zijn manier gevangen wordt) Wederom vangt hij enkele vissen. Zo kunnen we nog een eindje doorgaan. Vissen met de vaste hengel lijkt veel op het vissen met de werphengel. Alles word nauwkeurig afgestemd en bij de kleinste verandering passen ze hun lijn aan. De lijn en de dobber staan op scherp. Het lokvoer en hún eventuele partikels doen hun werk. Alles is aanwezig om een aanbeet uit te lokken.
Dat is wat karpervoer of boilies voor jou dienen te doen. Werkzaam zijn en het vangbaar maken van de karper. De boilies die op de markt zijn hebben hun vangkracht bewezen. Is het je soms opgevallen hoe snel ze je haakboilie weten te vinden? Je verspreid een kleine hoeveelheid boilies en na 10 min is het bingo. Zo snel kan het gaan. Als dat in veel gevallen zo is waarom moet je dan soms lang wachten? Vooral als je zeker bent dat je op de vis zit. Moet ik met nog kleiner haakaas vissen? Neemt de argwaan toe omdat je met een specifieke kleur vist? Of betrof het een klein groepje karpers? Als 1 karper je haakaas opneemt en uitspuwt dan laten de andere karpers het ook liggen. Is opnieuw inwerpen de oplossing? Als ik al met verschillende boilies gevoerd en gevist heb dien ik ze dan te combineren? Ik geef jullie met plezier de pap in de mond.
Als ik bij het binnendraaien regelmatig merk dat mijn onderlijn op een vogelnestje lijkt pas ik dan mijn boilie in grote aan? ( iets groter vissen) Niet alleen om dit te vermijden. Speelt de witvis ( brasems en voorns) een rol bij de achteruitgang van de aanbeten? Je onderlijn word soms door witvis als een pingPong bal heen en weer gedreven omdat ze kost wat kost die mini boilie willen eten. Ja je raad het al. Het vogelnestje met nu en dan een karper of een brasem er doorheen. We zijn er bijna denk ik 😀. Het volgende deel is in de maak.
Veel visplezier
Boilies: deel 3
Ik had jullie beloofd om enkele trucjes te geven die je meer karper zal opleveren. Maar als je mij een beetje kent wil ik het eerst nog over iets anders hebben. De boilies zelf. Wie van jullie karpervissers proeft van zijn boilies? Dat doe ik altijd omdat er in bepaalde omstandigheden ( bv het dalen van de watertemperatuur) een boilie andere boilies naar huis vist. Dat is eigenlijk een soort van geheim die ik als een troef in mijn visserij meedraag. Ik weet dat er van bepaalde boilies gezegd wordt dat ze in bepaalde jaargetijden beter zijn . Ik doe daar niets vanaf.
Maar wat ik wel uit ervaring weet is dat je met de meeste boilies alle seizoenen kan doorvissen. Ik zeg de meeste omdat er altijd uitzonderingen zijn. En je van een soort van overlapping kan spreken wat de ingrediënten van een boilie betreft. De smaak moet aangenaam zijn en blijven. Het proeven van verschillende boilies is in je voordeel als je weet welke richting je het behoort te geven. Ja karpervissers zijn speciallekes hè. Een voorbeeld. Ik heb jaren met een boiliemix gevist ( ik spreek dan van zeker 20 jaar geleden) met de vaste hengel, de feeder en ik maakte er ook boilies van.
Het was voor mij een topmix. En dat is het nog steeds. Ik ving goed en doordat het vertrouwen groeide durfde ik te experimenteren want mijn basis zat goed. Het betreft een standaardmix die bestond uit volvette soyabloem, griesmeel, en grove polenta. Daarbij voegde ik een 250 a 300 wit vismeel toe. Wat Robin red( niet teveel) tomatensoep met look (poeder) In het voorjaar gebruikte ik amper 30 gram Robin red maar in de zomer ging ik naar 120 gram. Dit zegende op 1,7 kg mix wel te verstaan. Deze zoute, pikante boilie had een heel aangename tomatensmaak met een zachte toets van look.
Dat is lang mijn geheime recept geweest. Ik gebruikte het op vijvers en kanalen. Ik ving uitzonderlijke bonusvissen zoals:grote windes, blankvoorns, brasems, kroeskarpers en zeelten. Ze waren specimen in hun soort. Bepaalde mixen trekken veel vis omdat de smaak en de voedingswaarde ok zijn. Meer is ook niet nodig. Sommige karpervissers die bv. met 3 hengels vissen, vissen met een boilie, een tijgernoot en een grote pellet omdat ze geloven dat iedere karper zijn voorkeur heeft. Doe er je voordeel mee en blijf logisch nadenken. Zoek het niet te ver en succes zal niet uitblijven. Elke boilie die je aankoopt heeft vrijwel dezelfde basis.
Als je erachter wil komen hoe de vork aan de steel zit koop dan kleine hoeveelheden boilies ( scopex, aardbei-vanille, perzik, kiwi Fishing Dream) ( smoked bacon en squid van Fishing Dream) Je kan deze boilies per halve kilo krijgen.
Tip: Vis maximaal met drie boilies door elkaar en geniet van de voordelen door je vangsten met vreugde en vertrouwen te beschouwen. Als het najaar dichterbij komt probeer dan de boilie met de volste smaak eruit te halen. Maar je bent er dan nog niet helemaal. In het volgende artikel ga ik hier nog wat dieper op in.
Veel visplezier
Boilies: deel 4
We gaan verder borduren op het vorige deel. Waarom denk jij dat Liquids een meerwaarde bezitten? Omdat ze een vollere smaak als prikkel geven.( ai daar gaat weer een geheim) Dat is een heel interessante gedachte. Een prikkel en een indicatie naar smaak toe. Je kan het met het kruiden van eten vergelijken. Kruiden brengen op zich al een geur voor. Als kruiden op een biefstuk doet wat gebeurt er dan? De smaak dringt diep door in het vlees. En je hebt niet zoveel kruid nodig. Net genoeg is prima. Je kan dus een boilie die in jou ogen minderwaardig is upgraden tot een meer waardige knikker als je instant vist.
Als je boilies breekt of maalt maak dan zelf een kruidenmix in combinatie met iets zoets. Voeg er a.u.b. niet teveel zoets aan toe of je vangt zo goed als niets. Wil je toch goed doorgieten leng het dan 1/3 met water af. Ik weet dat er op de flesjes staat dat je de vissen niet verzadigd hoeveel je ook toevoegt Eet je graag suiker? Eet dan eens een gezonde müsli. Ik garandeer je dat je na een eetlepel de müsli laat voor wat hij is. De vis doet net hetzelfde. Het is gewoon te lekker. Er zijn veel verschillende manieren maar als niemand het aanhaalt dan betaal je ervoor. Niet alleen in het aantal vissen maar ook wat je portefeuille betreft.
Het team van Fishing Dream wil graag helpen het beste uit jou visserij te halen. Daarom is het onze wens om dieper te graven en niet oppervlakkig wat tips te geven. Dat vind je op iedere website. Maar helpt het jou visserij vooruit? Ik denk dat je het antwoord wel weet. Heb je vragen stel ze dan gerust. Domme vragen bestaan niet. Het gaat om logisch nadenken en er dan iets mee te doen. Ik weet zeker dat we je kunnen helpen. Op welke manier je ook op karper vist. Vis je met de vaste stok of de feederhengel dan hoor ik het graag.
Ik geef jullie een receptje mee als je dat goed vind 😇. Aan niemand zeggen 🤫. Als je belooft te reageren als je een goed resultaat neerzet. Ok?
Koekkruiden of speculaaskruiden. Het is een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom, korianderzaad en anijs. Wil je het zelf samenstellen?
​
8 tl gemalen kaneel
2 tl gemalen kruidnagel
2 tl gemalen nootmuskaat
1 tl gemalen korianderzaad
1 tl,gemalen anijszaad
1 tl gemberpoeder
3/4 gemalen kardemom
Over de zoete liquid laat ik je zelf nadenken.
Veel visplezier

