top of page

Maken van boilies geen makkelijke klus

Bijgewerkt op: 17 nov

Het maken van bolies is veel en lastig werk! Alles plakt en stinkt een uur in de wind.


Wat heb je nodig om bolies te maken?


Een basismix, bestaande uit bijvoorbeeld maĆÆsmeel, griesmeel,Ā sojameel, tarwe volkoren, diverse soorten vogelvoer, kruiden, Robin Red, flavours, oliĆ«n, zoetstof, zout, enz. De lijst kan wel zo’n 101 ingrediĆ«nten bevatten, die gebruikt kunnen worden om bolies van te maken.Ā Zo is er onder andere de Crab bolie, met maĆÆs, gries en soja.

Als de samenstelling is bepaald, moet dit eerst zorgvuldig worden gemengd.Afgezien van de mix, gebruiken we verse eieren of eipoeder voor het maken van het deeg. Als eivervanger kan er eventueel bloedplasma gebruikt worden. Zelf gebruiken we voor onze eigen boilies altijd verse eieren van de boer.


Bij het gebruik van verse eieren, moeten er 7 of 8 eieren per 1 kilo droge mix gebruikt worden. Breek deze eieren in een ruime kom ,voeg eventueel zoetstofzout of flavour toe. Bij het maken van een Vismeelbolie, gaat er ook nog 1 ml visolie per ei bij de mix. Sojaolie is ook een mooi product om te gebruiken bij het maken van bolies. De bollen zullen beter dicht draaien hiermee, wat weer ten goede komt aan het beter en langer blijven zitten aan de hair.

Nu gaan we de droge mix toevoegen aan de eieren in de kom, steeds met kleine beetjes. Vervolgens komt echt het zwareĀ kneedwerk aan bod, het kneden tot je een mooi, soepel deeg overhoudt. Laat het deeg liever iets te nat dan te droog; het deeg is erg temperatuurgevoelig en zal snel uitdrogen. Dit resulteert in het stukdraaien van de bollen. Het deeg is klaar om te rollen als het niet meer blijft plakken aan je handen. Als het deeg te nat is, wordt de bolieplank erg smerig met plakkend deeg en krijg je geen bollen.


Zodra al het deeg gerold is tot bolies gaan we een ruime pan met water aan de kook brengen. Als het water kookt, gaan de bollen in de pan. De kooktijd hangt af van de diameter van de bollen. De 10 tot 15 mm bollen koken 2,5 minuut, 15 tot 20 mm koken 3,5 minuut en de 20 tot 25 mm moeten 3,5 tot 4 minuten koken. (Zorg dat het water goed aan de kook blijft tijdens het kookproces). Zodra de kooktijd is verstreken, worden de bollen uit het water gehaald en gedroogd op bv. een dikke handdoek. De gekookte bolies kunnen ook eerst nog even onder de koude kraan gehouden worden na het koken, op deze manier worden ze aanzienlijk harder.


Nu moeten de bollen nog drogen. De droogtijd is natuurlijk erg afhankelijk van de omgevingstemperatuur, maar na een droogtijd die zit tussen de 12 en 24 uur, zijn de bolies klaar voor gebruik of om in te vriezen!Ā Om de hardheid te bepalen, is het wel van belang om na een paar uur even te voelen en te knijpen in een bol. Is de bol te hard, dan de kooktijd of de droogtijd verminderen. Zijn de bollen na 12 uur drogen nog te zacht, dan is het raadzaam om de samenstelling van de boliemix te veranderen. Langer koken heeft in zo’n geval geen enkele zin.


Als de bolies zijn ingevroren, haal deze dan 1 dag voor het vissen uit de vriezer. Laat de bolies ontdooien en ook gelijk drogen in een goede droogzak met grote mazen, zodat het allemaal goed kan doorluchten. Ook hier geldt weer: hoe langer ze drogen, hoe harder de bol. Het is ook verstandig om de bol nooit in de volle zon te laten drogen, maar het liefst vol in de wind. Anders zullen de bolies te snel drogen en daardoor scheuren

Ā 
Ā 
Ā 

Opmerkingen

Beoordeeld met 0 uit 5 sterren.
Nog geen beoordelingen

Voeg een beoordeling toe
bottom of page